CZ | EN

Využitie vibračnej spektroskopie na detekciu minoritných zložiek v alkoholických nápojoch

Využití vibrační spektroskopie pro detekci minoritních složek v alkoholických nápojích

Využitie vibračnej spektroskopie na detekciu minoritných zložiek v alkoholických nápojoch

Využití vibrační spektroskopie pro detekci minoritních složek v alkoholických nápojích

ANOTACE

Alkoholické nápoje jsou stejně staré jako společnost sama a vyrábí se již tisíce let – jejich obliba neutichá ani v současnosti. Kromě osvědčených klasických produktů stále roste zájem o nové a neobvyklé kombinace či limitované edice. Paleta alkoholických nápojů je velmi rozmanitá a pro užívání tohoto označení je dána minimální hranice obsahu ethanolu na 0,5 %. Tato práce je zaměřena na analýzu alkoholických destilátů, jako jsou gin, whisky a především rumových nápojů (rumů a elixírů) s využitím technik vibrační spektroskopie. Základní proces výroby zmíněných nápojů je velmi podobný, avšak rozdílné jsou výchozí suroviny, detaily v technologickém postupu a finální zrání produktu. Používané suroviny a dovolené další přísady postupně formují barvu, aroma i chuť finálního nápoje a jeho celkový charakter, d

ANNOTATION

Alcoholic beverages are as old as society itself and have been produced for thousands of years - their popularity continues even today. In addition to proven classic products, interest in new and unusual combinations or limited editions continues to grow. The palette of alcoholic beverages is very diverse, and for the use of this designation, the minimum threshold for ethanol content is 0.5%. This work is focused on the analysis of alcoholic distillates such as gin, whiskey and especially rum drinks (rums and elixirs) using vibrational spectroscopy techniques. The basic process of production of the mentioned drinks is very similar, but the starting raw materials, the details of the technological procedure and the final maturation of the product are different. The raw materials used and other permitted